Konference v Brně nabídne řešení pro překonávání izolace rodin s autismem

By | 4.10.2024

I v dnešním propojeném světě se mnoho rodin s dětmi s autismem a Aspergerovým syndromem stále potýká s izolací. Inovativní přístupy, jako je homesharing a dobrovolnictví, otevírají cestu k jejich začlenění a přinášejí prospěch nejen dětem a jejich rodinám, ale i celé společnosti. Přijďte se dozvědět více na česko-slovenskou konferenci, která se uskuteční 21. října 2024 v Brně.

Dne 21. října 2024 se v Hotelu Continental v Brně uskuteční celodenní konference s názvem Překonávání izolace: Nová naděje pro rodiny s autismem. Organizátorem akce je česká organizace LÍP A SPOLU, z.s., která se věnuje všestranné podpoře dětí i dospělých s autismem a realizuje homesharing v Ústeckém a Libereckém kraji. Partnerem konference je sdružení HANS ze Slovenska, které spojuje rodiny a jednotlivce s Aspergerovým syndromem a autismem a realizuje vlastní dobrovolnický program Děti bez návodu.

„Je to jedinečná příležitost setkat se s rodinami i poskytovateli, kteří mají přímou zkušenost s homesharingem a podporou ze strany dobrovolníků,“ řekla Radka Ondrušková, zástupce LÍP A SPOLU.

Konference je otevřená pro širokou veřejnost, neziskové organizace i odborníky z oblasti sociálních služeb a vzdělávání. Akce se koná pod záštitou JUDr. Víta Alexandra Schroma, zástupce Veřejného ochránce práv v České republice.

Na konferenci vystoupí odborníci z oblasti homesharingu a dobrovolnictví, včetně Markéty Heroutové ze Slezské diakonie, Úsek Brno a Kateřiny Petrášové z Jihomoravského dobrovolnického centra. Soňa Holíková ze slovenské organizace Platforma komunitných centier se bude věnovat možnostem a hranicím dobrovolnictví a Mária Filipová, expertka na sociální služby, zasadí oba druhy neformální podpory do širšího kontextu deinstitucionalizace a podpory lidí s intelektovým znevýhodněním.

Konference nabídne také panelové diskuse s rodinami, dobrovolníky a hostiteli. Účastníci budou mít jedinečnou příležitost vyslechnout si jejich autentické příběhy, které přiblíží reálné výzvy a radosti, s nimiž se rodiny i dobrovolníci denně setkávají. Cílem diskusí je vytvořit prostor pro sdílení osobních prožitků a pohledů na to, jak homesharing a dobrovolnictví mohou zásadně ovlivnit a zlepšit životy rodin s dětmi na spektru autismu. Na závěr konference budou účastníci formulovat doporučení, jak lépe podporovat neformální pečovatele a zajistit kvalitu jejich celoživotního vzdělávání.

V rámci konference proběhne 20. října 2024 divadelní představení Asperger versus Wittgenstein v Divadle Husa na provázku, které originálním způsobem přibližuje vnímání a komunikaci lidí na spektru autismu. Hotel Continental bude zároveň hostit výstavu posterů Slezské diakonie na téma homesharingu a obrazy mladého ukrajinského malíře Makse Brovčenka. Součástí programu bude i křest 4. ročenky ATYP Speciál, která je věnována zobrazování lidí na spektru autismu ve filmové tvorbě.

Přihlásit se můžete prostřednictvím registračního formuláře zde: registrační formulář. Přihlašování je možné do 8. října 2024.

Projekt „Homesharing a dobrovolnictví jako možnosti celoživotního vzdělávání“ s registračním číslem „2023-1-CZ01-KA210-ADU-000167173“ je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu Erasmus+ Vzdělávání dospělých. Vyjádřené názory a stanoviska představují názory a stanoviska autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Domu zahraniční spolupráce. Evropská unie ani poskytovatel grantu za ně nenesou odpovědnost.

Zdroj: LÍP A SPOLU