Zachraňte klima v počítačové hře. Vydáte se cestou nerůstu, nebo kolonizace planet?

By | 15.11.2023

České herní studio Charles Games připravilo karetní strategickou hru simulující scénáře záchrany klimatu. Hra Beecarbonize je zdarma dostupná v češtině i angličtině na telefonech i počítačích. Skrze karty můžete volit různé scénáře vývoje společnosti a odklonu od spalování fosilních paliv. Možný záchranný scénář ve hře je i cestou skrze nerůst. 

Ve hře ovládáte čtyři oblasti: průmysl, ekosystémy, lidi a vědu. Každé obsahují speciální sérii karet, skrze které generujete peníze, populaci a inovace, které vás ve hře posouvají dále. Jednotlivé karty ale zároveň vypouští nebo vstřebávají emise, váš uhlíkový budget je přitom samozřejmě omezený a prolamování limitů generuje nepříjemné akční karty. Pokuste se planetu zachránit. Autorstvo si připravilo celkem šest odlišných výherních scénářů dekarbonizace. 

Hra nám připomněla podobnou karetní online hru Half Earth, ve které máte stejný cíl. I v ní je nerůst jedním z možných úspěšných scénářů dekarbonizace. Tu si zahrajete zdarma i v prohlížeči na https://play.half.earth

Zdroj: Katarína Kováčová, https://nerust.cz/