Zažij léto jako vedoucí na jednom z českých workcampů

By | 1.7.2024

Sezóna mezinárodních dobrovolnických projektů je tady. Staneš se hrdinkou nebo hrdinou a povedeš jeden z nich?

Zdroj: INEX-SDA

Pokud máš v létě čas a rozhoduješ se, co budeš dělat, nebo kam vyrazíš, máme pro tebe super příležitost. Což takhle vést workcamp? Jde to mezinárodní dobrovolnický projekt, na kterém se sejde malá skupinka z celého světa, aby pomohli u nás v Česku dobré věci. Můžeš tak pomoct opravit historickou památku, vést zábavné aktivity pro děti s autismem, vyzkoušet si permakulturní hospodaření nebo třeba rozesmát seniory v Praze. Vyber si ten, který tě potřebuje!


Ať už jsi zkušená nebo zkušený vedoucí, nebo by to bylo letos pro tebe poprvé, nemusíš se bát. Na vše tě připravíme a budeme i tvým kámošem na telefonu, pokud budeš potřebovat během projektu cokoliv probrat.


A o jakým workcampech že se to vlastně bavíme?

Přehled všech workcampů, i těch co shání jen 1 leadera, najdeš tady.

Workcampy bez vedoucích



1. ESC Dive into the history of Terezin6. července – 20. července

Využij jedinečné možnosti a vyzkoušej si čistit a obnovit vodní systém tvrze z 18. století, čistit a udržovat vojenský minizoo-dvorek, čistit opevnění a podzemní chodby tvrze a udržovat zeleň.
Na tehle workcamp sháníme ještě 2 vedoucí. Kvůli projektu ESC musí být mezi 18-30 lety.
Chceš vidět jak to na workcampu vypadalo loni? Mrkni sem.

Zdroj: INEX-SDA
Zdroj: INEX-SDA

2. Cultivate Rochlov Castle Gardens8. července – 21. července

Budeš pracovat v zámecké zahradě, např. kultivace záhonů a bylinkové zahrádky, úprava okrasných záhonů, výsadba nových rostlin. Budeš součástí Barokních slavností a budeš pomáhat při přípravě akce.
Na tehle workcamp sháníme ještě 1 vedoucí.

Zdroj: INEX-SDA

3. ESC Centre for All12. července – 26. července

Tento projekt je určen především lidem s autismem, kterým budete pomáhat. Dobrovolníci budou spolupracovat s českými asistenty a pomáhat klientům a klientkám s každodenními úkony, jako je oblékání, stravování, osobní hygiena a účast na programu příměstského tábora.
Na tehle workcamp sháníme ještě 1 vedoucí. Kvůli projektu ESC musí být mezi 18-30 lety.
Chceš vidět jak to na workcampu vypadalo loni? Mrkni sem.

“Dobrovolníci přijeli velmi namotivovaní, někteří už měli vybudované vazby před workcampem, všichni se navzájem podporovali, navzájem o sebe pečovali a hlídali si, aby žádný člen nebyl mimo.”by Bára

Vlasatá, Maršala – Centre for All Survivor 2023
Zdroj: INEX-SDA
Zdroj: INEX-SDA

Extra motivace k vedení tohoto workcampu?

Veď workcamp a získej 5 dní dovolené navíc!

Chceš si vyzkoušet práci s dětmi a mládeží s omezením i bez něj? Veď workcamp Centrum pro všechny a získej navíc 5 dní dovolené.


4. ESC Assist the Elderly in Prague, 4. srpna – 18. srpna

Budeš pracovat se seniory a účastnit se ergoterapie, také budeš pomáhat organizovat volnočasové aktivity, zahradní slavnosti, chodit s klienty na procházky a pomáhat pečovatelkám. Můžeš si s sebou přinést oblíbenou hudbu, obrázky či drobné hry a donést tak radost mezi seniory.

Na tenhle workcamp sháníme 1 vedoucí. Kvůli projektu ESC musí být mezi 18-30 lety. A ovládat český jazyk. Chceš vidět jak to na workcampu vypadalo loni? Mrkni sem.

Zdroj: INEX-SDA
Zdroj: INEX-SDA

5. Permaculture in practice – Learn and Act, 4. srpna – 17. srpna

Čeká tě převážně manuální práce venku, například kopání jamek pro stromy, mulčování okolní půdy organickým materiálem, drcení větví, sběr odpadu v lese a obci, sušení sena, stavba ptačích budek a další aktivity. Pokud bude deštivo, čeká tě zpracovávání produktů ze zahrady, např. zavařování ovoce. 
Na tento workcamp sháníme ještě 1 vedoucí. 

Zdroj: INEX-SDA
Zdroj: INEX-SDA

6. Back to Nature for Families, 24. srpna – 31. srpna

Děti a rodiče budou podle možností spolupracovat a pomáhat např. při vaření, sklizni zeleniny apod. Práce bude organizována ve dvou skupinách. Jedna skupina bude mít na starost sekání, hrabání a sběr trávy. Druhá skupina bude pracovat na tábořišti, kde bude například připravovat jídlo či sbírat dřevo.
Na tento workcamp sháníme ještě 2 vedoucí. 

Zdroj: INEX-SDA

7. Back to Nature, 31. srpna – 13. září

Čeká tě práce práce v přírodní rezervaci, náplní bude kosení, hrabání a sběr trávy na chráněných loukách. Také na tebe čekají další manuální práce například v lese či budeš pomáhat s demontáží kempu.
Na tento workcamp sháníme ještě 2 vedoucí.

Zdroj: INEX-SDA

Chceš do toho jít a mít i své jedinečné zážitky jako vedoucí českého workcampu? Nebo ještě s vedením workcampu nemáš zkušenost a chceš zjistit víc? V obou případech…


Ozvi se Janě na: campleaders@inexsda.cz, nebo +420 608 744 146.

Zdroj: Markéta Ryšavá, INEX-SDA