Věříte, že můžete měnit věci kolem sebe? V Komunitní akademii najdete podporu i inspiraci. 

By | 31.5.2024

Chcete zlepšit své okolí? Naučit se lépe spolupracovat se sousedy, získávat finance a propagovat své aktivity? Nadace Via otevírá druhý ročník Komunitní akademie, která vám poskytne vše potřebné k úspěšnému rozvoji vašeho místního společenství. 

Toužím po silném a odolném regionu, po místě, kde lidé, co tu žijí, spoluvytvářejí svůj prostor, sdílí své dovednosti a výrobky a chápou dopady svého každodenního chování a nějak rozumí tomu, že společně je to lepší než individuálně. Součástí té velké vize je péče o půdu a hospodaření, místní zpracovna vypěstovaného, jídelna, pekárna atp. To je ovšem hodně „velká věc“, takže mou klíčovou motivací je uspořádat vizi do jednotlivých realizovatelných kroků a zjistit, jak postupovat, ať je vše efektivně realizovatelné, ať nevyhořím a ať dokážu dobře vysvětlit, o co mi jde,” vysvětluje svou motivaci k přihlášení účastnice letošního ročníku Stáňa. Máte taky svůj sen? Cítíte, že vaše obec nebo městská část má velký potenciál, který se sousedy možná nevyužíváte naplno? V komunitní akademii se naučíte, jak své plány uskutečnit. 

Co je Komunitní akademie? 

Komunitní akademie je roční program zaměřený na podporu místních komunit. Nabízí praktické dovednosti a znalosti pro efektivní práci ve vašem okolí. Nejde jen o teoretické vzdělání – získáte i praktickou podporu, možnost se propojit s dalšími účastníky a šanci získat finanční grant, který vám pomůže uskutečnit vaše plány. 

 
  “Akademie je vhodná svým zaměřením jak pro nováčky, tak pro zkušenější lidi v oblasti práce v komunitách. A co je moc důležité: v akademii se setkali lidi s podobným zapálením pro věc. Najednou vidíte, že na to nejste sám.” 
Milena 

Co můžete získat? 

Bezplatný program nabízí komplexní vzdělávání, zahrnuje prezenční a online semináře, podporu od průvodců z Nadace Via, možnost žádat o grant až 100 000 Kč na vaše aktivity, doprovodné vzdělávací materiály, propojení se stejně naladěnými lidmi a certifikát o absolvování. Výsledkem vaší účasti bude také plán rozvoje vaší komunity či iniciativy, který si během akademie vypracujete. 

  “Komunitní akademie nám dala plno zajímavých workshopů pod vedením odborných lektorů a velký prostor k našemu učení a zlepšování.” 
  Žaneta 

Co vás čeká během programu? 

Váš rok v akademii bude velmi různorodý. Osobní setkávání, samostudium, čtyři tematické vzdělávací bloky věnované propagaci, získávání finančních zdrojů, advokacii a týmové spolupráci. A nebojte se, nepůjde jen o teorii, v akademii vás budeme motivovat k využití všeho, co jste se naučili. Naším cílem je vás opravdu posunout. Jediné, co vás vaše vzdělání bude stát, jsou cestovní náklady na setkání a váš čas.  

Kdo je ideálním účastníkem? 

Akademii využijete na maximum, pokud jste součástí místního spolku či občanské iniciativy (nebo založení spolku plánujete), máte zhruba roční zkušenosti s komunitními aktivitami a plánujete se jim věnovat i v dalších letech. Důležitá je ochota sdílet své zkušenosti a možnost věnovat čas programu od září 2024 do června 2025. 


Více informací a konkrétní termíny najdete na stránkách Nadace Via. Přihlásit se můžete do 15. června 2024.