Chcete pro sebe, své zaměstnance nebo přátele udělat něco, co má pozitivní a dlouhodobější efekt?

By | 24.5.2024

Veronika a Michal jsou dlouholetí kamarádi, jejichž cesta začala v květnu 2017 při víkendové akci v lese. Účastníky tehdy spojovalo rozhodnutí pro dvoudenní putování v přítomnosti, které mělo být trochu náročnější variantou klasického putování. Bez bližších informací se sešli v sobotu ráno na nádraží, věděli jen, že budou spát venku (avšak netušili kde) a že se vrátí domů v neděli odpoledne či večer. Tato akce se jim velmi líbila. Od té doby jsou přátelé, chodí spolu často do přírody, někdy s sebou berou i další lidi, dokonce i děti.

Michal rád varuje: “Chůze, pobyt v přírodě, přespání v lese, zima, hlad, to všechno vás může změnit. Uvidíte něco, co jste dříve neviděli, budete si vážit věcí, kterých jste si možná nevážili a brali je za samozřejmost, jako je třeba teplá voda, lednice plná jídla nebo pohodlná postel. Někde jsem četl, že člověk si začne vážit vody až ve chvíli, kdy si jí poprvé sám přinese.“

Veronika zase vnímá přírodu jako léčivou a posilující sílu a snaží se žít v souladu s ní, podporovat ostatní v hledání radosti v maličkostech a v pozitivním myšlení. Říká: “Příroda mě inspiruje k radosti ze života, tvorbě, propojování a hlubšímu spojení sama se sebou. A to, co mi dává velký smysl, co jsem se za život naučila, prožila a pochopila, ráda předávám dál.”

Michal již 12 let organizuje týdenní putování „kolem hranic“ s partou přátel a dětí, zatímco Veronika má zkušenosti s organizací outdoorových teambuildingů pro firmy. A oba už velmi dlouho vnímají pozitivní účinky chůze a pobytu v přírodě na své psychické i fyzické zdraví. Jejich dlouholeté zkušenosti je přivedly k přesvědčení, že příroda je terapeutem sama o sobě. Práce u počítače je přiměla ocenit klid, nadhled a inspiraci, které příroda nabízí. Proto se rozhodli sdílet své zážitky a zkušenosti s ostatními, kteří tráví většinu času v uzavřených místnostech. A tak vznikl projekt Ver-Mi zaměřený na netradiční programy v přírodě pro firemní zaměstnance (nebo i party přátel). Jejich programy jsou tedy nejen o zábavě v přírodě, ale také o hlubším propojení s přírodou a se sebou samými. 

Díky tomu, že Veronika s Michalem společně tvoří dvojici, která se výborně doplňuje, mají co nabídnout. Jejich největšími hnacími silami jsou láska k přírodě, citlivost a humor, které je spojují.

Mimo to vycházejí i z konkrétních studií, které potvrzují, že pobyt v přírodě má pozitivní vliv na psychické i fyzické zdraví. Třeba studie zveřejněná v časopise „Environmental Health and Preventive Medicine“ ukázala, že pobyty v lese snižují hladiny stresových hormonů a zlepšují celkovou pohodu. Průzkum zveřejněný v „Journal of Affective Disorders“ prokázal, že procházky v lese mohou snižovat symptomy úzkosti a deprese. Výzkum z univerzity v Illinois zase ukázal, že procházky v přírodě mohou zvýšit koncentraci a pozornost, což má pozitivní vliv na pracovní výkon. Studie z „Journal of Environmental Psychology“ zdůraznila, že společné aktivity v přírodě podporují sociální vztahy a týmovou spolupráci. Výzkum z „PLOS ONE“ ukázal, že pobyt v přírodě a procházky v tichu mohou podporovat kreativní myšlení a inovativnost. A několik výzkumných prací prokázalo, že čas strávený v přírodě snižuje krevní tlak, zlepšuje kardiovaskulární zdraví a podporuje celkovou fyzickou i psychickou kondici.

Při organizaci programů vychází také ze svých vlastních zkušeností a příběhů, které je přivedly k poznání důležitosti propojení s přírodou. A těší je reference lidí, kteří už s nimi programy realizovali, protože jsou to právě oni, kdo nejlépe ukazují účinnost programů a jejich pozitivní dopad na každodenní život. “Není nic cennějšího, než zpětná vazba od spokojených účastníků, kteří potvrzují, že naše akce jim pomohly získat nové pohledy na sebe samé, svůj život a posunout se vpřed.” říká Veronika.

Programy jsou navrženy tak, aby propojovaly účastníky s přírodou především skrze zpomalení, hlubší vnímání sebe a přírody, ale někdy také prostřednictvím speciálních interaktivních aktivit a cvičení. Účastníci se mohou těšit na pomalé smyslové procházky v tichu, spojené třeba s dotýkáním se rostlin, nasloucháním zvukům přírody, vnímáním vůní atp. Také na skupinové i individuální aktivity zaměřené na dech, vizualizace, pozorování apod., nebo na mindfulness aktivity, tvoření z přírodnin či speciální hry, podporující spolupráci.

Nabízí různé formy účasti, jako jsou individuální procházky v přírodě, kde s nimi jednotlivci mohou konzultovat aktuální témata nebo problémy, které jim brání v plnohodnotném a radostném výkonu práce nebo dalších oblastech. Dále půldenní nebo celodenní pobyty v přírodě a dvoudenní programy s přespáním v lese. A když je pro někoho přespání v lese “příliš”, nemají problém zajistit ubytování různých forem a program přizpůsobit a doplnit třeba o muziko-relaxaci, které se věnuje Veronika. Po každé aktivitě poskytují prostor pro reflexi a sdílení zážitků, kde účastníci mají příležitost vyjádřit své pocity, poznatky a inspiraci z interakce s přírodou a s ostatními účastníky. 

Navíc v integraci “zážitků z lesa” a následných krocích spolupracují i po akci. V závěru akce společně s účastníky sestavují akční plán pro zlepšení určitého aspektu práce nebo života a domlouvají následná setkání, ať už skupinová nebo individuální. Někdy naopak individuálními setkáváními (v přírodě) začínají a pak celý tým, se kterým před tím měsíce pracovali, vezmou na delší cíleně sestavený program do přírody. Jejich motivace pořádat tyto akce pramení z hlubokého přesvědčení, že příroda může být účinným nástrojem k podpoře osobního rozvoje a zlepšení kvality života. Oba s oblibou říkají: “Vy to ještě nevíte, ale Vy naše programy v přírodě potřebujete!

Zdroj: Veronika Laštovičková, https://ver-mi.cz/