Jak využít herecké techniky v osobním i profesním životě?

By | 5.3.2024

Pro toho, kdo se zajímá o herectví (profesionálně nebo jako koníček) asi jasné a zajímavé téma, ale najdu v tématu něco přínosného i já, lajk, který se o herectví nezajímá? Možná ano, vždyť každý vlastně hrajeme v životě různé role (doma, v práci, mezi cizími nebo známými lidmi…). Navíc mi není zrovna příjemné, když musím takzvaně „s kůží na trh“ před lidi (třeba při prezentaci projektu před klienty, na pohovoru nebo před radou rodičů a učitelů ve škole mých dětí) a to je herectví docela blízké.

Foto: Sharka Rao

Proto jsem se rozhodla navštívit interaktivní přednášku „Síla přirozeného a uvolněného projevu“, která proběhla 31. ledna v pražském Rock Café.

Zajímalo mě například, jak využít řeč těla a odbourat napětí v běžných, ale i emočně náročných situacích.

Přednáška byla nabitá praktickými ukázkami, teorií, vycházející z herecké a lektorské praxe a okořeněná profesionálními radami a zajímavými (hereckými) triky.  Bylo inspirativní sledovat, jak herečka Kateřina Janečková během večera vysvětlila a ukázala, jak tělo a mysl mohou harmonicky spolupracovat a stát se plnohodnotným nástrojem k přirozenému a uvolněnému vystupování, které udrží pozornost posluchačů a posílí důvěryhodnost kteréhokoliv projevu. 

Projev jí samotné byl velmi příjemný a autentický a nebála se přiznat „vlastní nedostatky“, čímž si nás diváky dokonale získala. 

„Tréma je buď zdravá nebo nezdravá, ale není dle mého v pořádku, když jí někdo nemá vůbec. Všichni, kdo by se jí rádi zbavili, dělají chybu. Klíč je v tom, vážit si jí v rámci zdravého adrenalinu, ale nenechat se jí ovládnout v rámci nezdravé křečovitosti. Bojíme se jí především proto, že nás může nezvladatelně paralizovat ve fyzickém projevu. Velkou roli ve zpracování trémy hrají naše prvotní zkušenosti z dětství, které máme uložené v mozku na nevědomé úrovni. Hlavní impulzy vychází ze snaživosti a nejistoty našich „vnitřních kontrolorů„. Je třeba si je prvně dokázat uvědomit a přijmout je,“ říkala a demonstrovala Katka v průběhu večera.

Je pravdou, že ať se věnujete herectví, pracujete na vedoucích pozicích nebo vás jen zajímá osobní rozvoj, je důležité si uvědomit, že vnímáním řeči těla se realizuje až 90 % naší každodenní komunikace

Se zájmem jsem poslouchala:

✔ Co můžeme udělat pro to, abychom vystupovali přirozeně a uvolněně a posílili tak důvěryhodnost svého projevu. 

✔ Kde jsou hranice naší komfortní zóny a zda s nimi umíme pracovat vědomě.

✔ Jaký je rozdíl mezi „přirozeným charisma“ a „vytvořenou image“.

✔ Jak působíme na neznámé lidi a jak to můžeme ovlivnit.

„Potenciál bezprostřednosti máme všichni. A právě ty herecké principy, dle mého, mohou pomoci lidem „roztát svou zamrzlost,“ povzbuzovala nás Katka.

Cílem jejích přednášek a workshopů zaměřených na autentický projev je pojmout přirozenost za standardní stav, ať už jste kdekoli. Nezáleží na tom, zda je na vás v daný moment upřeno dvacet párů očí anebo si právě zpíváte sami doma v koupelně. Uvědomění si svých kvalit i slabých stránek, přijmout se takový jaký jsem, osvojit si triky na odbourání nervozity, umět uvolněně a nestrojeně komunikovat s okolím či být uvěřitelný.  

Přednáška byla opravdu natřískaná informacemi, našla jsem se snad úplně ve všem! Odnesla jsem si spoustu užitečných informací, o držení těla, tempu a síly pauzy, které určitě využiji i v běžném životě. Teorii teď už díky Kateřině znám, jsem zvědavá, jakou zpětnou vazbu si odnesu z workshopu, na který se rozhodně chystám.

Pokud byste se chtěli také ponořit hloub do tématu a vše si vyzkoušet na vlastní kůži, přijďte na některý z kurzů zaměřených na autentický a přirozený projev, který Kalegro pořádá v Praze, ale i dalších městech ČR. Termíny najdete na webu www.herecke-workshopy.cz.

Zdroj: Iva Vomelová