Entre Sociale pomohlo na svět 6 sociálním projektům

By | 16.1.2024

Dne 2. října se v Praze uskutečnilo první setkání Entre Sociale, vzdělávacího projektu Erasmus+ na téma sociálního podnikání. Dvacet pět mladých lidí ve věku 18-30 let se poprvé setkalo se svými minitýmy a v následujících 12 týdnech společně vytvořili vlastní sociální projekty, prospěšné pro naši komunitu.

Koncept Entre Sociale je založen na neformálním zážitkovém učení a týmové práci, kdy účastníci mají možnost projít celým cyklem projektového řízení od zahájení až po ukončení, a dokonce získat minigrant na podporu realizace vlastního nápadu. Jedná se o takzvaný “inkubátor sociálních iniciativ”, kde se účastníci učí praxí a mezitím přinášejí pozitivní změny do společnosti. Entre Sociale vznikl díky obrovské podpoře Evropské unie a je pod záštitou Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

Jednalo se o skutečně všestrannou skupinu mladých lidí, která na první pohled neměla nic společného a o vzájemné spolupráci ani neuvažovala. Univerzitní a výměnní studenti, bakaláři a doktorandi, absolventi a učitelé, sociální pracovníci, programátoři, marketingoví specialisté, politici, mladé matky – se přihlásili do Entre Sociale, protože opravdu chtěli pracovat na společenském problému, na kterém jim záleží.

Jednou týdně, každé pondělí, se tým scházel v centru Prahy, aby se zúčastnil nového workshopu zaměřeného na konkrétní dovednost, která je pro realizaci projektu nezbytná. Program Entre Sociale byl sestaven tak, aby se jednotlivé workshopy doplňovaly s ostatními, a týmy tak procházely celým cyklem projektového řízení, od zahájení až po realizaci a ukončení. Všechny workshopy byly gamifikované, aby výuka byla skutečně interaktivní a odrážela tak reálné úkoly.  Vše začalo brainstormingem, poté se týmy přesunuly k prototypování a designovému myšlení, řízení projektu, seznámily se se základy marketingu, procvičily si copywriting, úpravu fotografií a videí a prezentační dovednosti. Naše týmy měly možnost získat finanční prostředky tím, že své nápady představily takzvaným “dárcům” – skutečným odborníkům na fundraising, kteří jim později poskytli cennou zpětnou vazbu a nápady finančně podpořili. Dozvěděly se také o dalších možnostech financování, a dokonce ze svých projektů vytvořily vlastní žádosti na granty.

Výsledkem Entre Sociale bylo vytvoření těchto 6 sociálních iniciativ:

:art: 1. @arthero_therapy uskutečnila dvě art-terapeutická sezení s psychologem v Praze. Termíny 29. 11. a 10. 1. skutečně přinesly změnu pro několik mladých lidí.

:woman_in_lotus_position::skin-tone-3: 2. @awkward.meetup, který se konal v Hradci Králové 8. 12. a pomohl lidem překonat sociální úzkost.

:seedling: 3. @sprout.kindness, kteří 30. 11. díky zasazení semínek rostlin na kampusu ČZU v Praze zapojili veřejnost do pěstování bylinek a zeleniny doma, a podpořili tak koncept pěstování a udržitelnosti stravy.

:compass: 4. @navigo.brno a jejich festival, který se konal 9. 12. v Brně a navigoval mladé mozky k jejich zářné budoucnosti plné zajímavých aktivit a kariérních příležitostí.

:airplane: 5. www.vistabroad.com přišli s nápadem podcastů o životě expatů a zaměstnání pro cizince v České republice. Mají již vydaný první díl o kariérních příležitostech.

:dango:6. @food__connect se podílel na tom, aby veřejnost v Olomouci omezila vyhazování potravin – vysbírali až 10 kg jídla, které by se vyhodilo, a dali je na charitu.

Od účastníků máme velmi pozitivní zpětnou vazbu, že jim Entre Sociale pomohlo pozvednout hard skills, naučilo je týmové práci, komunikaci, vyjednávání, finančnímu a time managementu, leadershipu. Mladí lidé se cítí lépe připraveni na své budoucí povolání, protože měli možnost vyzkoušet si různé kariérní cesty a pracovat na skutečných profesních úkolech. Kromě toho si lépe uvědomili sociální problémy a díky jejich práci na nich nejen podpořili vlastní společenskou odpovědnost a stali se aktivními občany, ale také nastartovali pozitivní sociální změny v naší komunitě.

Největším přínosem pro účastníky byl úžasný pocit z dobře odvedené práce, o které si na začátku ani nedokázali představit, že by ji zvládli sami, a také krásný pocit z dobrého skutku pro ty, kteří to opravdu potřebují.

Podívejte se na naše webové stránky: https://entresociale.eu. Zůstaňte s námi v kontaktu na Instagramu nebo na LinkedIn.

Zdroj: Anastasia Saliakhova