Cena Gratias Tibi slaví 10 let. Kdo jsou letošní laureáti?

By | 20.10.2023

Úterý 26. září 2023 v kulturním centru Vzlet patřilo inspirativním mladým lidem. Porota letos vybírala z 83 nominovaných projektů a ceny byly udělované ve 3 kategoriích podle věku. Člověk v tísni také udělil na slavnostním večeru několik zvláštních ocenění.

Cena Gratias Tibi oceňuje mladé lidi, kteří se zapojují do dění okolo nás a nejrůznějšími aktivitami včetně vzdělávacích mění věci k lepšímu. Od roku 2014 toto ocenění dává mladým lidem najevo, že si jejich činů vážíme. Latinská slova Gratias Tibi, která tvoří název ceny, symbolicky říkají všem soutěžícím Děkuji Tobě.

Cenu Gratias Tibi 2023 získaly tyto projekty:

  • Kategorie ZŠ – Obnovení zaniklé sudetské osady Kamenná
  • Kategorie SŠ – Názory Politiků
  • Kategorie do 30 let – Medici na ulici

Cenu ve své kategorii si tedy odnesli žáci základní školy ze Skorošic v Olomouckém kraji obnovující zaniklou sudetskou osadu, iniciativa Názory politiků, která formou předvolebních analýz přináší čtenářům srozumitelně názory kandidátů na různé společenské otázky, i spolek Medici na ulici, přes který studentky a studenti lékařských fakult pomáhají dobrovolně lidem bez domova přímo na ulici.

Jeden svět na školách také udělil Zvláštní uznání společnosti Člověk v tísni, a to egyptské investigativní novinářce. Cenu v Environmentální kategorie získal milovník ptáků Jan Grünwald za svůj projekt Czech Birder a Cenu veřejnosti získal skautský projekt Káva od srdce.

Doposud bylo na Cenu nominováno přes 1000 projektů ze všech krajů České republiky. Mladí lidé organizovali charitativní sbírky, pomáhali seniorům, pořádali vzdělávací akce, oživovali veřejný prostor nebo upozorňovali osvětovou kampaní na závažné onemocnění. Načerpejte inspiraci ze všech letošních nominovaných projektů. Navštivte fotogalerii ze slavnostního předávání cen, které již tradičně moderovala Ester Janečková a kterého se každoročně účastní významné osobnosti veřejného života. Nebo se podívejte na předchozí předávání cen, které po několik let natáčela Česká televize.

Zdroj textu a fotek: https://www.gratiastibi.cz/